מי שמבקש להזמין כיום עבודות דפוס דרך בתי הדפוס השונים, מומלץ בחום שגם יכיר את ההיסטוריה של הדפוס בארץ ישראל ובמדינת ישראל. מדוע הדבר חשוב? מעבר להיסטוריה המעניינת, הרי שהדבר גם יכול להצביע על הדרך החשובה שענף הדפוס עבר והדרכים השונות שבעזרתן הוא התפתח. מדובר על סיפור מעניין מאד, שכן בתחילה הי נראה שענף הדפוס לא יחזיק מעמד - אך כיום הוא אחד הענפים החזקים והיציבים בארץ.
סקירה היסטורית קצרה של ההתפתחות
● הדפוס הארצישראלי - שורשיו של הדפוס הארצישראלי הם כמעט כשורשיו של הדפוס בעולם כולו. בתי דפוס החלו לקום בא"י בתקופת השלטון העות'מאני בשלב המוקדם שלה - סביב המאה ה16 והמאה ה17. מי שהקימו את בתי הדפוס היו בעיקר גבירים שונים שהדפיסו כמובן ספרי קודש. יש לציין שבתי דפוס אלו היו משניים יחסית ביחס לבתי הדפוס הגדולים והמפורסמים של אירופה.
● הדפוס ביישוב העברי - השלב הבא היה של היישוב העברי המתחדש במאה ה19 ובתחילת המאה ה20. אליעזר בן יהודה ניסה לפנות בתחילה למספר בתי דפוס שונים, אך אלו סירבו להדפיס את מפעליו הגדולים שראו בהם את חילול הקודש של הדת. לאחר מכן השיג בן יהודה מימון מסוים מנדבנים ציונים בחו"ל, ובעזרתם הצליח להקים את בתי הדפוס החילוניים הראשונים, דרכם הדפיס את עיתוניו. כך גם החלה לקום העיתונות העברית, כאשר כל עיתון היה בעליו של בית דפוס, ובתי הדפוס הללו גם ספקו שירותי הדפסות שיווקיות.
● הדפוס במדינת ישראל - לאחר הקמת מדינת ישראל הייתה עוד תקופה ארוכה שבה היה מספר מעוט יחסית של בתי דפוס, שעסוק בעיקר בהדפסות לתקשורת ומעט הדפסה שיווקית. הגל הגדול הגיע בשנות ה60 לאחר סיום הצנע, כאשר החלו לקיום יותר ויותר בתי דפוס, עד למצב שבו אנו נמצאים כיום - שבו מספר בתי הדפוס הוא עצום, ויש לרוב הפרדה בין הדפוס לתקשורת, לבין הדפוס השיווקי.
עכשיו אפשר לגשת ולהדפיס
לאחר שקראתם והבנתם את התפתחות הדפוס ההיסטורית בארץ ישראל ובמדינת ישראל, אתם יכולים כמובן לפנות לבתי הדפוס השונים, ולהזמין עבודות איכותיות.