מקלחונים


סוגי מקלחונים
מקלחונים נחלקים ביניהם בין היתר על פי צורת פתיחת הדלתות שלהם. לנושא זה ישנה חשיבות מעשית ופרקטית ולא רק חשיבות עיצובית:


מקלחון פתיחה: במקלחון זה דלתות המקלחון יכולות להיפתח פנימה ו/או החוצה באמצעות צירים כשהדלתות נסגרות בקו החיבור ביניהן באמצעות מגנט. דלתות פתיחה ניתנות להתקנה במקלחונים פינתיים או חזיתיים (כאלו התחומים על ידי שלושה קירות בנויים). היתרון הגדול של מקלחון הפתיחה הוא בניקיון הקל שלו ובנטייה פחותה להצטברות נוזלים ולכלוך. מצד שני, במקלחון זה יש חשיבות גבוהה יותר למידת השיפוע ברצפת המקלחון. יש סיכוי רב יותר לבריחת מים אם השיפוע אינו מתאים מאחר והחיץ (ה"מגב") בין המקלחון לחדר הוא עדין ביותר.


במקלחוני הפתיחה הפינתיים הקלאסיים כל פאת המקלחון נעה כדלת על ציר הקיר. לכן, המעוניינים במקלחון מסוג זה צריכים מקום מספיק בחדר האמבטיה לפתיחת הדלתות ועליהם לוודא מראש שאין אלמנטים שמפריעים לכך. יחד עם זאת, ניתן להתגבר על בעיה זו על ידי הצבת מקלחון שפאותיו חצויות לשני חלקים - חלק קבוע הניצב ללא תזוזה סמוך לקיר וחלק שני המהווה דלת. כאשר שתי הדלתות של שתי פאות המקלחון נפתחות יחד, יש די מקום להיכנס אליו מבלי לתפוס הרבה מקום בחדר האמבטיה.


מקלחון הזזה: במקלחון זה דלתות המקלחון נעות על גבי מסילה בקו החיבור הרציף. במקרה זה, אין צורך להתחשב בגודל חדר האמבטיה, הדלתות לא יכולות להיתקל בשום אלמנט מחוץ לשטח המקלחון. יתרה מכך, המקלחון הזה נחשב לאטום ביותר כנגד בריחת נוזלים מאחר ומסילות המסגרת עליהן נעות הדלתות בבסיס המקלחון מהוות חיץ גבוה ומסיבי. מצד שני, המקלחון הזה נוטה יותר לצבירת לכלוך ועובש והוא קשה יותר לניקוי - יש נקודות רבות על המסילות שקשה מאד להגיע אליהן. בקיצור, אם יש לכם די מקום בחדר האמבטיה ולא בא לכם לעבוד קשה, זה לא המקלחון בשבילכם.


המסגרות והצירים
מסגרות וצירי המקלחונים עשויים בדרך כלל מאלומיניום, שמטבע הדברים אינו מחליד. מרבית מקלחוני הסטנדרט מגיעים בגימור מבריק ומיעוטם הקטן בגימור מט או בצבע לבן או קרם. לרוב, המעוניינים בגימור מט צריכים להזמין מקלחון בהזמנה מיוחדת, דבר שמייקר את עלותו.


שימו לב כי צירי הדלתות במקלחוני פתיחה מותקנים צמוד לקיר או לחלופין בין הדלתות לשמשה קבועה אחרת של המקלחון. לוי מדגיש כי "צירים המחוברים לקיר בדרך כלל מותאמים יותר טוב לעקמומיות הטבעית של הקיר ולכן מאפשרים אטימה טובה יותר". אולם, כפי שהסברנו קודם לכן, בחדרי אמבטיה קטנים לרוב לא ניתן להתקין מקלחונים מסוג זה.


הצירים יכולים לאפשר פתיחה של הדלתות פנימה והחוצה ב- 90 מעלות, פתיחה כלפי חוץ בלבד ב- 180 מעלות. במקלחונים מסוימים ניתן באמצעות הצירים ליצור קיפול שתי כנפיים, בסגנון בו נפתחות ונסגרות דלתות האוטובוס. צורת קיפול זו מתאימה במיוחד לנכים הזקוקים לפתח רחב יותר וגם במקרים בהם ישנה בעיית גישה וצפיפות באמבטיה.


זכוכית המקלחון – בטיחות לפני הכל
זכוכית המקלחון יכולה להגיע בגימורים ובעיצובים שונים. בין היתר, נמכרים מקלחונים בעלי זכוכית שקופה, זכוכית חלבית, מחוספסת או חלקה, בעיצוב פסים או קוביות. אולם, הנושא החשוב ביותר בכל הקשור לזכוכית המקלחון הוא הבטיחות.


זכוכית שבורה היא סכנה מיידית לפציעה, ולכן החל מאוגוסט 2006 הדרישה על פי התקן בישראל היא כי שמשה המותקנת בחדר אמבטיה, במקלחת או באזורים אחרים שקיימת בהם סכנת החלקה, תהיה עשויה זכוכית בטיחות מחוסמת או רבודה, כך נמסר לנו ממכון התקנים (בהתאם לתקן 1099.1). התקן הזה מחייב את כל היצרנים לפי תקנות התכנון והבניה.


למרות שהתקן מרשה התקנה של שני סוגי הזכוכית במקלחונים, חשוב לעשות הבחנה בין זכוכית רבודה לזכוכית מחוסמת. זכוכית רבודה היא כזו המורכבת משתי שכבות זכוכית המודבקות על גבי שכבה מיוחדת, כך שבעת שבירה הרסיסים נשארים דבוקים לשכבה זו ואינם מתפזרים. זכוכית מחוסמת, לעומת זאת, עוברת תהליך חיסום מיוחד בטמפרטורה גבוהה אשר מקנה לה חוזק רב ומבטיח כי בזמן שבירתה היא תישבר לרסיסים מאד קטנים שאינם יכולים לחתוך כסכין ולפגוע באדם לידם.


מסתבר כי בפועל לזכוכית המחוסמת יש יתרון גדול יותר על פני זכוכית רבודה במקלחון. דיברנו עם דודו וארום, ראש מדור חלונות ומערכות מיגון במעבדה למכאניקה והידראוליקה במכון התקנים אשר העניק לנו עצה ידידותית: "אני ממליץ לקנות מקלחון שמורכב מזכוכית מחוסמת ולא להסתפק בזכוכית רבודה. זכוכית רבודה אמנם מורכבת משתי שכבות זכוכית, אך החוזק שלה הוא זהה לזכוכית רגילה לחלוטין ולכן היא תושפע יותר בקלות ממכות מזדמנות. לעומת זאת, הזכוכית המחוסמת חזקה פי 4 מזכוכית רגילה. אגב, המחמירים יכולים לקנות מקלחון העשוי מזכוכית מחוסמת שהיא גם רבודה כדי לקבל רמת בטיחות כפולה".


זכוכית מחוסמת חייבת לעמוד ברשימת בדיקות במכון התקנים (בהתאם לתקן 938 חלק 3). לדוגמה, באחת הבדיקות שנעשות דרך קבע במכון שוברים המומחים זכוכית מחוסמת על ידי פטיש מיוחד ולאחר מכן סופרים את מספר הרסיסים. וארום סיפר לנו כי המכון מרשה מינימום של 40 רסיסים לכל שטח של 5X5 ס"מ – כלומר, ככל שיש יותר רסיסים, כך הזכוכית נחשבת יותר בטיחותית.


כדי לוודא שקניתם מקלחון שעומד בכל הבדיקות המחמירות, כל שעליכם לעשות כצרכנים הוא להביט בזכוכית המקלחון ולחפש את תו התקן על גביה. כל יצרן המייצר זכוכית מחוסמת חייב להטביע על הזכוכית סימן תו תקן קבוע שאינו ניתן להסרה. אגב, לגבי זכוכית רבודה לא קיימת חובת ההטבעה הזאת, כך שתצטרכו לבצע מחקר לגבי ספקי הזכוכית של היצרן.


על מנת שיהיה לכם מושג למי יש תו תקן לזכוכית בטיחות בישראל, קיבלנו ממכון התקנים את רשימת היצרנים המלאה.היצרנים הללו מספקים ליצרני המקלחונים את הזכוכית המתאימה. הרשימה הזאת מתעדכנת מעת לעת, כך שכדאי לכם לבקר מידי פעם באתר של המכון ולהתעדכן:
 

 

 
 
בניית אתר חינם